Scabiës of schurft

Wat is schurft?

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die door de schurftmijt veroorzaakt wordt. De schurftmijt is een spinachtig diertje dat niet met het blote oog te zien is. Ze graaft gangetjes in de opperhuid en legt daarin haar eitjes. De gagetjes zijn zichtbaar op de huid als grillig verlopende streepjes die tot 1,5 cm lang kunnen zijn. De schurftmijt nestelt zich bij voorkeur tussen de vingers, aan de binnenkant van de polsen, onder de oksels, op de dijen, onder de borsten, rond de navel, op de voetzolen en op de geslachtsdelen. Ongeveer 2 tot 6 weken na de besmetting treedt er jeuk op. 
De jeuk is s'nachts meestal het ergst.

De ziekte is overdraagbaar door direct langdurig huidcontact: als je 10 tot 15 minuten nauw contact hebt gehad met een besmette persoon, kun je zelf ook schurft krijgen.
Je kunt de ziekte ook krijgen door kleren van een besmette persoon te dragen of in zijn bed te slapen. De ziekte is goed te behandelen.

Aanpak van schurftbehandeling.

Om scabïes goed en volledig te bestrijden moeten alle personen die samenwonen en die onderling contact hebben, gelijktijdig behandeld worden, ook al hebben ze geen klachten.

Voor met de behandeling wordt gestart, is het van groot belang dat dej betrokkenen voldoende informatie krijgen.

De voorkeursbehandeling bestaat erin dat het hele lichaam met een permethrinecrème wordt ingesmeerd en dat een aantal algemene hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Permethrinecrème is alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen.
Eén tube zalf is meestal voldoende voor een volwassen persoon.
Er zijn nog andere producten op de markt. Uitzonderlijk kan een arts een geneesmiddel voorschrijven dat via de mond wordt ingenomen.

Hygiënische maatregelen

Vóór de betrokkenen met zalf worden ingesmeerd, moeten de volgende maatregelen worden genomen.

 • Was het beddengoed en alle kleren die tot vijf dagen vóór de behandeling werden gedragen, op een temperatuur van minstenst 50°C.
 • Kleren die je niet zo warm mag wassen, stoffen knuffels, schoenen en pantoffels stop je in goed dichtgeknoopte plastic zakken. Laat die zakken gedurende vijf dagen goed dicht en bewaar ze op kamertemperatuur.
 • Stop ook kussens van stoffen zetels, dekens en kleine tapijten in dichtgeknoopte plastic zakken en bewaar ze op kamertemperatuur gedurende vijf dagen. Rol grote tapijten op en plaats ze vijf dagen in de hoek van een kamer. Stofzuig ze nadien grondig.
 • Voor zaken die niet heet gewassen mogen worden, kun je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen:
  - Stop ze in een hete droogkast gedurende 20 minuten
  - Stop de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20°c en laat ze gedurende 12 uur zitten.
 • Stofzuig alle matrassen grondig. Als op een matras zonder hoeslaken geslapen werd, is stofzuigen onvoldoende om alle eitjes en mijten te verwijderen. Lucht de matras dan gedurende vijf dagen bij kamertemperatuur en stofzuig ze daarna grondig.
 • Poets de rest van het huis met een gewoon reinigingsmiddel.

Insmeren met zalf

De onderstaande richtlijnen gelden voor de besmette personen en voor iedereen uit zijn directe omgeving.

 • Vóór het insmeren knip je je nagels kort. Besmette personen hebben immers vooral 's nachts jeuk. Door het krabben bevinden zich onder de nagels mijten, eitjes en tussenstadia van de schruftmijt.
 • Neem voor het insmeren een douche of bad. Daarna wordt het hele lichaam met de crème ingesmeerd, vanaf de kaakrand tot en met de voetzolen (bij kinderen die tussen twee maanden en twee jaar oud zijn, moet ook het hoofd en het gezicht worden ingesmeerd). De zalf moet twaalf uur op het lichaam blijven.
 • Eventueel kun je jezelf insmeren als je wat hulp krijgt voor het insmeren van je rug, maar je kunt ook een beroep doen op een thuisverpleegkundige.
 • Trek na het insmeren propere kleren aan en leg schone lakens en kussenslopen op de bedden. Het is belangrijk dat je nieuwe crème op je handen aanbrengt telkens je ze hebt gewassen. Ook na elk toiletbezoek schaamstreek en de bilplooi terug insmeren.
 • Neem na 12 uur opnieuw een douche of bad en trek schone kleren aan. Behandel de gedragen kleren zoals hierboven is beschreven. Als je s' avonds start met de behandeling, moet je ook het bedden goed 's morgens opnieuw vervangen en behandelen zoals hierboven is beschreven.

Na de laatste behandeling kunnen besmette personen nog tot vier weken jeuk blijven hebben. Tegen de jeuk kun je een vocht-inbrengende crème of een jeukwerend middel gebruiken.
In sommige gevallen zal de arts voorstellen om de behandeling na één week te herhalen.
Als je helpt bij het insmeren en als je helpt om de kleren in zakken te stoppen of het beddengoed te vervangen, raden we je aan een schort met lange mouwen en wegwerphandschoenen te dragen.